مقالات فرمالین, مقالات مواد شیمیایی صنعتی

کاربرد فرمالین در آزمایشگاه

کاربرد فرمالین در آزمایشگاه

مهمترین کاربرد فرمالین در آزمایشگاه ها

فرمالین یا فرمالدهید یک ضدعفونی کننده صنعتی است که در انواع صنایع کاربرد عمده و متعددی دارد. کاربرد فرمالین در آزمایشگاه‌ ها به عنوان نگهدارنده و در برخی مواقع ضدعفونی کننده محیط و سطوح است. فرمالین آزمایشگاه معمولاً با درصد خلوص 10 درصد بافر ثابت کننده تهیه می‌گردد. 

این میزان برای حفظ بافت‌ها برای بافت شناسی معمول در بسیاری از آزمایشگاه‌ها استفاده می‌شود. فرمالدئید در این غلظت فیکساتور بافتی احتمال بیشتری برای اکسیداسیون دارد؛ در نهایت محلول با وجود بافر شروع به افت pH می‌نماید. 

فرمالین را می‌توان آن را در گروه مهم‌ترین مواد شیمیایی شناسایی نمود. این ماده به دلیل دارا بودن ویژگی‌های بسیاری توانسته است مورد توجه افراد زیادی قرار بگیرد. برای آشنایی هرچه بیشتر با کاربردهای فرمالین آزمایشگاهی، لازم است اطلاعات فنی و مشخصات شیمیایی در رابطه با این محصول داشته باشید، تا راحت تر بتوانید شرایط را مورد بررسی قرار دهید.

برای آشنایی بیشتر با این محصول و نحوه خرید فرمالین اسپوتا می‌توانید به صفحه مربوطه در این سایت مراجعه نمایید و یا با شماره تلفن‌های موجود در سایت با متخصصین فروش ما در تماس باشید.

فرمالین آزمایشگاهی چیست؟

هنگامی که فرمالدئید در آب حل می‌شود فرمالین تولید می‌گردد. برای کاربردهای مختلف خلوص‌های متفاوتی دارد. از فرمالین آزمایشگاهی به عنوان ضدعفونی کننده و نگهدارنده در برخی از محصولات و مواد شیمیایی و غیره استفاده می‌شود.

محلول فرمالدهید مایعی بی‌رنگ و با بوی تند است. اصطلاح فرمالین برای توصیف محلول اشباع فرمالدهید محلول در آب بوده که به طور معمول با یک عامل دیگر (معمولاً متانول) اضافه شده برای تثبیت محلول استفاده می‌شود.

فرمالین معمولاً 37 درصد وزنی فرمالدئید (40 درصد حجمی) و 6 تا 13 درصد متانول حجمی در آب است. محلول فرمالدئید بافر 4% به عنوان فرمالین بافر خنثی 10 درصد (NBF) نامیده می‌شود. فرمالین بافر خنثی 10% تقریباً در کل جهان در آزمایشگاه‌های بافت شناسی برای تثبیت و نگهداری نمونه‌های پاتولوژی استفاده و کاربرد دارد.

آیا فرمالین برای انسان مضر است؟

سم فرمالین یک سم سیستمیک بسیار سمی است. از طریق استنشاق به خوبی جذب می شود. بخار حاصل از فرمالین تحریک کننده شدید دستگاه تنفسی و حتی برای پوست است. استنشاق آن ممکن است باعث سرگیجه یا خفگی شود. تماس با فرمالین مایع ممکن است باعث سوختگی شدید چشم و پوست شود.

از مهم ترین خواص فرمالین، می توانیم به خاصیت ضد عفونی کنندگی آن اشاره داشته باشیم. فرمالین از مواد شیمیایی سمی مشخص که موجب سوختگی چشم و پوست و یا تحریک دستگاه تنفسی می‌شود.

کاربرد فرمالین در آزمایشگاه ها

با توجه به موارد گفته شده فرمالین یکی از پرکاربردترین مواد شیمیایی در انواع صنایع می‌باشد. کاربردهای بیشتر این ماده شیمیایی در آزمایشگاه به شرح ذیل ارائه می‌شود: 

  1. به عنوان یک ماده ضد عفونی کننده می‌تواند به راحتی تمامی سطوح را ضدعفونی و گندزدایی نماید. با توجه به قیمت مناسبی که در بازار دارد استفاده از آن پیشنهاد می‌گردد.
  2. با توجه به خاصیت ضد باکتریایی قوی که در آن مشاهده می‌شود، می‌توان با کمک آن نمونه‌های بیولوژیکی و آزمایشگاهی را برای مدت زمان طولانی‌تری نگهداری کرد. همچنین از این ماده جهت آزمایشگاه‌های مرتبط با آناتومی و آزمایش نمونه هایی که نیاز به سالم بودن طولانی‌تری دارند هم استفاده می‌شوند.
  3. عموماً در آزمایشگاه‌های بافت شناسی و پاتولوژی برای تثبیت و نگهداری نمونه‌های پاتولوژی استفاده می‌شود.
  4. بکار بردن آن در تولید محصولات بهداشتی هم بسیار زیاد است. به عنوان مثال در تولید محصولاتی همچون مایع دستشویی، ظرفشویی و همینطور شامپو نیز می تواند کمک قابل توجهی داشته باشد.
  5. در کارخانجاتی که به تولید تخته سه‌لا مشغول هستند از این ماده جهت تولید رزین چسبناک استفاده می‌کنند. تا بتوانند محصولات خود را به بازار عرضه نمایند. با توجه به دارا بودن قیمت مناسب، نمی توان هیچ گونه جایگزین خاصی را برای آن تعیین کرد و سود بالایی برای خریدار در پی دارد.
  6. در تولید عایق‌های صوتی و حرارتی هم از فرمالین استفاده می‌شود و به این ترتیب شاهد هستید که کاربردهای فراوانی به همراه دارد.
  7. مورد دیگری هم که از کاربردهای فرمالین می‌توانیم نام ببریم هم مرتبط با تولید ورق های ام دی اف است که با استفاده از فرمالین تمامی این موارد مورد تولید قرار می گیرند.
  8. مورد استفاده در صنایع رنگسازی.
  9. خرید فرمالین در میان دندانپزشکان هم رواج زیادی دارد. زیرا با استفاده از آن می‌توانند به راحتی تمامی تجهیزات خود را ضدعفونی کنند و با توجه به قیمت مناسب کاربرد آن را بیشتر نموده است.

مهم ترین مزایای فرمالین 37 درصد

از آنجایی که این محصول در صنایع کاربردهای مهم و بی‌شماری دارد، خود به تنهایی یک محصول خاص است که قابلیت مقایسه ندارد و نمی توان برای آن محصولات مشابهی را پیدا کرد.

اما در صورتی کاربردهای روزانه همچون ضد عفونی کننده بودن آن را در نظر داشته باشیم، می‌توانیم مزایایی همچون موارد ذیل را در نظر بگیریم:

  1. دارا بودن قیمت مناسب و ارزان در مقایسه با انواع ضد عفونی کننده‌ها می باشد که موجب شده است تا تمامی آن مشاغلی که به ضد عفونی کردن مداوم نیاز دارند از این ماده جهت کار فوق، استفاده نمایند.
  2. به راحتی می توان آن را خریداری کرد و نیازی به این نیست که برای هر بار پیدا کردن و خرید آن زمان زیادی را صرف نمود.
  3. این ماده علاوه بر این که دیوارها و تمامی سطوح را مورد ضدعفونی قرار می‌دهد، بخاراتی که از آن خارج می شود هم موجب می‌گردد تا هوا هم ضد عفونی شود.
  4. در مورد روش استفاده از آن هم باید بدانید که بسیار آسان و راحت می باشد و اصلاً نیازی به این نیست که هیچ گونه کار خاصی صورت بگیرد.
  5. برای موجودات زنده همچون طیور و ماهی ها در دوز مشخص ضرر خاصی مشاهده نشده است و به عنوان ضدعفونی کننده مرغداری‌ها، استخر ماهی‌ها و غیره کاربرد بسیاری دارد.

مضرات استفاده از فرمالین در آزمایشگاه و سایر اماکن

شایان ذکر است که همانطوری که فرمالین مزایایی در بر دارد، در کنار آن نیز می تواند مضراتی هم داشته باشد که بایستی در آن مورد هم اطلاعاتی را کسب نمایید.

از جمله مضراتی که برای فرمالین بیان شده است، موضوع سرطانزا بودن آن است. که لازم است مورد توجه مصرف کنندگان باشد.

این ماده در تماس با پوست می‌تواند سریعاً جذب شود. افرادی که به صورت مکرر از این ماده استفاده می‌نمایند و نکات ایمنی را هم رعایت نمی‌کنند، ممکن است پس از گذشتن مدت زمانی دچار مشکلات پوستی شوند.

رعایت نکات ایمنی و احتیاطی در استفاده از فرمالین بسیار ضروری است.

به این منظور لازم است تا با آموزش های لازم در زمان خرید فرمالین مایع بتوان به بهترین شکل ممکن عمل نمود.

مهم ترین مواردی که باید رعایت گردد عبارتند از:

  1. استفاده از ماسک و تجهیزات ایمنی، در در محیط‌هایی که سربسته هستند و تهویه مناسبی ندارند.
  2. در آزمایشگاه‌ها به هیچ وجه نباید از پیپت مکش کننده برای مکش فرمالین استفاده کرد. زیرا این کار می‌تواند خطرات بسیاری برای افراد داشته باشد و به عبارتی ممنوع است.
  3. فرمالین از آن دسته از موادی است که قابلیت اشتعال دارد و در گروه محصولات خطرناک است. بنابراین بایستی این ماده را در محیطی نگهداری نمود که دمای مناسبی دارد.
  4. در اماکنی که تهویه مناسبی ندارد. افراد در معرض این ماده شیمیایی سمی باید از ماسک، دستکش‌های ضخیم، روپوش، عینک مخصوص و همینطور کفشهای ایمنی کار استفاده نمایند.
  5. ضروریست از ترکیب و مخلوط فرمالین با سایر مواد شیمیایی خودداری نمایید، زیرا می تواند ترکیبات سمی بسیار خطرناکی تولید شود.

سوالات متداول کاربرد فرمالین در آزمایشگاه

مهمترین کاربرد فرمالین در آزمایشگاه کدام اند؟

نگه داری نمونه های بیولوژیکی، ضدعفونی سطوح مختلف، نگه داری نمونه های پاتولوژی، تولید MDF و غیره از مهمترین کاربرد فرمالین در آزمایگاه می‌باشند.

4.8/5 - (11 امتیاز)

1 دیدگاه در “کاربرد فرمالین در آزمایشگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *