مقالات مواد تصفیه آب

انواع نمک سختی گیر

انواع نمک سختی گیر


انواع نمک سختی گیر

در این مقاله قصد داریم تا در مورد انواع نمک سختی گیر برای استفاده در تصفیه آب صحبت نماییم. تصفیه آب یکی از مهمترین مسائل محیط زیستی است که در سطح جهان با آن مواجه هستیم. برای تصفیه آب از روش‌های مختلفی استفاده می‌شود. پالایش آب با دستگاه سختی گیر رزینی به عنوان یکی از روش‌های مؤثر در تصفیه آب شناخته می‌شود. نمک سختی گیر احیا رزین کاتیونی یک رکن اصلی در تصفیه آب با دستگاه سختی گیر است.



رزین کاتیونی، با تعامل شیمیایی و فرایند جذب یون‌های منفی و تبدیل آن‌ها به یون‌های مثبت، به عنوان یک فیلتر برای تصفیه آب استفاده می‌شود .استفاده از نمک احیا رزین کاتیونی در تصفیه آب به دلیل قابلیت بازیابی رزین‌های اشباع توسط یون‌های رسوب‌زا است. نمک دستگاه سختی گیر با فرآیند مشابه جذب یون رزین، با مبادله یونی بلورهای رزین را بازیافت کرده و مجدد در چرخه تصفیه آب قرار می‌دهد. نمک‌های سختی گیر در سه فرم:

  • پودری کریستالیزه شده که از تبخیر آب دریا حاصل می‌شود و خلوص بالای 98 درصد دارد.
  • سنگ نمک از منابع زیر زمینی و یا کوهستانی بدست می‌آید و دارای ناخالصی خاک و شن است.
  • قرص نمک از متراکم‌سازی دانه‌های کلرید سدیم با خلوص بالای 99 درصد نیز از انواع نمک است.
انواع نمک پایه سدیمی

میزان دوز مجاز انواع نمک سختی گیر

برای افزودن نمک به تانک محلول آب نمک باید مقدار مجاز را در نظر داشت. مقدار مجاز نه‌تنها به سلامتی آسیب نمی‌رساند بلکه کیفیت رزین‌ها نیز محفوظ باقی می‌ماند.

نمک پودری دانه‌بندی شده 

یا نمک کریستالیزه شده یک ماده کاملاً طبیعی است. این نوع از نمک بیشتر در دستگاه سختی گیری که رزین‌ها در آن مدت زمان بازیابی طولانی دارند کاربرد دارد. زیرا ساختار نمک پودری نیاز به شست و شوی مخزن حاوی رزین تبادل یونی را کاهش می‌دهد.

نمک سختی گیر سنگ نمک

 همانند نمک کریستالیزه یک ماده طبیعی است. این نمک از رسوبات بزرگ نزدیک سطح زمین یا کوه نمک بدست می‌آید. مصرف سنگ نمک در فرآیند بازیابی رزین سختی گیر از نظر اقتصادی به‌صرفه می‌باشد. اما این نوع از نمک به سبب دارا بودن ناخالصی شن و خاک، نیاز به شست و شوی دوره‌ای تانک حاوی بستر رزینی را افزایش می‌دهد.

نمک سختی گیر قرص نمک 

از کریستا‌ل‌های متراکم کلرید سدیم حاصل می‌شود. قرص نمک به سبب درصد خلوص بالا و فرم ظاهری ، بهترین نوع نمک دستگاه سختی گیر به‌شمار می‌آید. اما از لحاظ اقتصادی به نسبت سایر همنوعان خود قیمت بالاتری دارد.

میزان دز مجاز انواع نمک سختی گیر

معمولاً در هر دوره تقریباٌ یک ماهه یک کیسه نمک به تانک دستگاه سختی گیر افزوده می‌شود. برای هر لیتر آب حدوداً 240 گرم نمک مصرف می‌شود. میزان مجاز نمک می‌بایست پیش از هر دوره عملیات بازیابی رزین در تانک مخصوص آماده باشد. بطور تقریبی برای بازیابی هر لیتر رزین نیاز به 25 کیلوگرم نمک است. دوز مجاز نمک در فرآیند بازیابی در مناطق مرطوب به دلیل رسوب نمک بر روی جداره‌ها به نسبت سایر مناطق باید کمتر باشد.

همواره برای اجرای عملیات احیا بایستی از نمک تصفیه ای استفاده شود. پیش از آغاز عملیات احیا باید جداره‌های تانک نمک که رسوبات نمکی بر روی آنها تجمیع شده‌اند را با آب گرم شستشو داد. همچنین آب موجود در تانک و نمکی که مورد استفاده قرار می‌گیرد حتماً باید تصفیه ای باشد. 

پیش از افزودن  نمک به تانک محلول آب و نمک بایستی کناره‌های مخزن را که رسوبات نمکی به آن چسبیده با آب گرم شستشو دهیم. لازم به ذکر است که ارتفاع مقدار آب موجود در مخزن هرگز نباید به کمتر از 40 سانتی‌متر برسد.

ترکیب انواع نمک در دستگاه سختی گیر

غالباً نمک سیستم سختی گیر جز مواد مضر و زیانبار برای دستگاه سختی گیر محسوب نمی‌شود. استفاده از نمک برای احیای رزین امری ضروری است اما باید در نظر داشت مصرف غیر صحیح از انواع نمک نه‌تنها مثمرثمر نیست بلکه آسیب‌رسان نیز می‌باشد. ترکیب سنگ نمک با نمک پودری برای اجرای فرآیند بازیابی رزین به‌ هیچ وجه صحیح نیست. زیرا موجب اشباع جداره‌های تانک توسط نمک می‌شود.

نکته: در صورت تعویض نوع نمک مصرفی در دستگاه سختی گیر باید جداره‌ها شستشو داده شده و عاری از هرگونه نمک باشند. شستشوی دیواره‌ها، از بروز هرگونه آسیب در تانک به دلیل تعویض نوع نمک جلوگیری می‌کند.

انتخاب نمک مناسب برای دستگاه سختی گیر

برای خرید نمک سختی گیر مناسب و سازگار با دستگاه سختی گیر و رزین‌های مورد استفاده به عنوان مواد تصفیه آب باید چند فاکتور را در نظر داشت. معمولاً سنگ نمک به دلیل وجود ناخالصی در آن به رزین‌ها آسیب می‌رساند. هر چند این نوع از سنگ نمک بسیار اقتصادی در جمع‌بندی هزینه‌ها عمل می‌کند.

نمک کریستالیزه شده یا نمک پودری خلوص بالاتری به نسبت سنگ نمک دارد. قابلیت انحلال آن در آب به نسبت سنگ نمک سهل‌تر است. به دلیل ناخالصی کمتر در مقابل همنوع سنگی خود آسیبی به رزین‌ها نمی‌رساند. در مقایسه قیمت‌ها حد واسط بین قرص نمک و سنگ نمک قرار دارد. هر چه خلوص نمک بیشتر باشد رسوبات کمتری از خود بر روی دیواره‌ها باقی می‌گذارند.

انتخاب نمک سختی گیر

قرص نمک به دلیل فشرده‌سازی کریستال‌های کلرید سدیم خلوص بالای 99 درصد دارد. از قابلیت انحلال خوبی در آب برخوردار است. همچنین میزان رسوب کمتری بر روی جداره‌ها از خود باقی می‌گذارد. هر چه رسوب کمتر باشد تعمیر و نگهداری از سیستم آسان‌تر است. رزین‌‌های سختی گیر هم به نسبت سایر انواع نمک مصونیت بیشتری دارند. اما در مقایسه قیمت‌ها این نوع از نمک از سایر همنوعان خود گران‌تر است.

انواع نمک سختی گیر پایه سدیمی

نمک‌هایی (Water Softener Salt) با ساختار کلرید سدیم و کلرید پتاسیم دو نوع نمک بازیابی رزین هستند. هر دو نوع نمک در دستگاه سختی گیر کاربرد دارند.  هر دو نوع سدیمی و پتاسیمی به طور طبیعی بدست می‌آیند. اما نوع سدیمی نمک دستگاه سختی گیر بسیار رایج‌تر از نوع پتاسیمی آن است. کلرید سدیم همواره برای بازیابی رزین‌های تصفیه آب استفاده می‌شود. این نوع از نمک در سه شکل پوری، سنگ و قرص در دسترس است. سدیم کلرید به سبب هزینه پایین ترکمتر به نسبت نوع پتاسیمی، انتخاب برتر در بسیاری از سیستم‌های تصفیه آب است.

انواع نمک پایه پتاسیمی

نمک کلرید پتاسیم بیشتر جهت مقاصد کشاورزی کاربرد دارد. اما مانند کلرید سدیم کاربرد بازیابی رزین سختی گیر را نیز دارا می‌باشد. در بحث تصفیه آب گزینه دیگری بنام سلامتی نیز باید مد نظر قرار داد. بازتاب مواد نمکی در بدن افراد یکسان نیست. مثلاً اشخاص مبتلا به سنگ کلیه باید مراعات سدیم در رژیم غذایی خود داشته باشند  برای افراد دارای رژیم سدیمی، نمک کلرید پتاسیم گزینه مطلوب‌تری است. همچنین نمک از نوع پتاسیمی تاثیر کمتری بر فشار خون دارد. هلدینگ بازرگانی اسپوتا از مجموعه‌های تخصصی عرضه مواد تصفیه آب است.

سوالات متداول

چه زمانی نمک سختی گیر به دستگاه سختی گیر اضافه می‍شود؟

به نسبت سایز مخزن، میزان سختی آب، تعداد افرادی که از آب استفاده می‌کنند و… زمان افزودن نمک تعیین می‌شود. وقتی آب بیشتری مصرف می‌شود نیاز به رسوب‌زدایی رزین kdc به تعداد دفعات بیشتر است.

مضرات آب سخت چیست؟

مصرف آب دارای سختی به دلیل وجود یون‌های رسوب‌زا موجب مشکلات گوارشی از جمله ایجاد سنگ کلیه می‌شود.. طبق نظریه پژوهشگران میزان سختی آب نباید بیشتر از 500 ppm باشد.

اسامی مختلف این نمک چیست؟

از اسامی متداول نمک دستگاه سختی گیر می‌توان به نمک احیاء رزین، نمک بویلر، نمک دیگ بخار، نمک تصفیه آب اشاره کرد.

4.9/5 - (10 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *