مقالات سود پرک, مقالات مواد شیمیایی صنعتی

روش ساخت صابون در کارخانه

روش ساخت صابون در کارخانه

ساخت صابون در کارخانه

در طی شبانه روز چندین بار از ترکیب شیمیایی صابون برای شستشو و ضد عفونی کردن استفاده می‌کنیم. در این مقاله به بررسی روش ساخت صابون در کارخانه و چهار ماده اصلی مورد نیاز برای تولید صنعتی صابون می پردازیم.

این ماده پرمصرف از منحل شدن چربی‌های متنوع و روغن در ترکیبات قلیایی تولید می‌شود. امروزه صابون‌های موجود در بازار با دو پایه مایع و جامد یا با نام سخت و نرم در دسترس هستند.

نوع جامد صابون با استفاده از سود پرک یا کاستیک سودا یا سدیم هیدروکسید ساخته میشود. هر سه نام یک ماده ماده شیمیایی واحد است و نوع مایع آن نیز با پتاس تولید می‌شود.

اکتریت صابون‌های عرضه شده در مراکز فروش در کارخانه تولید می‌شوند. نسبت به تقاضا در عرصه تولید صابون‌سازی یکی از صنایع مواد شیمیایی وسیع محسوب می‌شود.

از گذشته دور بشر به دنبال ذات پاکیزه بودن روش ساخت صابون را ابداع نمود. پس از تولید سود پرک یا سدیم هیدروکسید در سال 1807میلادی تولید صابون گسترش یافت و در عصر حاضر نیز برای ساخت صابون از سود پرک بهره می‌برند.

صابون جزو شوینده‌هایی است که همواره در کل واحد‌های جامعه منجمله اداری و صنعتی و … یافت می‌شود. علاوه بر نوع جامد و مایع، انواع صابون از قبیل صابون بچه، صابون لباسشویی و صابون شستشوی مو و بدن با اقسام عطر‌ها و افزودنی‌ها در کارخانه‌ها تولید و در بازار عرضه می‌شوند.


روش صنعتی ساخت صابون

ساخت صابون به روش صنعتی به سه فرآیند بستگی دارد: پروسه نیمه جوشانده و پروسه گرم و پروسه سرد. هر سه نوع را متد تولید صابون می‌گویند.

امروزه در حالت کلی به دو روش پیوسته و ناپیوسته در پروسه تولید بر‌می‌خوریم.

در هر روش ساخت صابون در کارخانه، فرآیند تولید چندین مرحله دارد.

چهار ماده اصلی برای ساخت صابون مورد نیاز است. چربی‌ها که دو گرید گیاهی و حیوانی هستند. کاستیک سودا یا پتاس و برای بازیابی گلیسیرین نیازمند آب نمک هستیم. در آخر مواد افزودنی منجمله سیلیکات سدیم، کربنات سدیم و اسانس رنگ و بو.


نمودار روش ساخت صابون

نمودار مراحل تولید صابون

فرآیند کتل

کتل نام فرآیندی است که همچنان توسط کارخانجات کوچک از گذشته تا به امروز بهره‌برداری می‌شود. اتمام این پروسه برای تولید به طور معمول چهار الی یازده روز طول می‌کشد. این فرآیند ناپیوسته هم نامگذاری شده است.

شیمیدانان روش دیگری نیز برای تولید صابون ابداع کردند که به آن فرآیند توسعه نام دادند. این فرآیند در کارخانجات بزرگ مورد استفاده قرار می‌گیرد. زمان تکمیل این پروسه برای تولید صابون شش ساعت است.

در فرآیند کتل مواد قلیایی و چربی‌ها در مخازن بزرگ فولادی جوشانده می‌شوند. سپس ماده مخلوط شدن به دلیل جوشانده شدن غلیظ می‌شوند و چربی‌ها و مواد قلیایی طبق واکنش به عمل آمده گلیسیرین و صابون تولید می‌کنند.

پس از گذر از مرحله اول آب نمک به مخلوط صابون و گیلسیرین افزوده می‌شود و همین عمل موجب تفکیک صابون از گیلسیرین و حذف آن از مخلوط می‌شود.

در مرحله بعدی مخلوط دوباره جوشانده و آب نمک اضافه می‌شود تا چربی‌ها و مواد قلیایی تغییر ساختار نداده به صابون مبدل شوند. مرحله سوم تغییر قوی نامیده می‌شود.

در مرحله آخر مخلوط دوباره در مخزن با آب جوشانده می‌شود. توده به عمل آمده به دو قالب سیاه و صابون تمیز از یکدیگر تفکیک می‌شود. به این مرحله پیچینگ می‌گویند. صابون تمیز از هفتاد درصد صابون و سی درصد آب تشکیل می‌شود.

لایه دیگر که سیاه نامگذاری شده است ناخالصی‌ها را با خود حمل می‌کند. بدین ترتیب صابون طی این فرآیند تولید می‌شود.


فرآیند پیشرفته‌تر یا پیوسته ساخت صابون

در فرآیند پیوسته ساخت صابون در کارخانجات، از مخازن استیلی برای تولید صابون استفاده می‌شود. مخلوط را حرارت می‌دهند تا به شکل مذاب درآید. در مرحله بعدی مخلوط مذاب به یک سمت مخزن پمپاژ می‌شود و از سمت دیگر آب با حرارت صد و سی درجه سانتیگراد با فشار وارد مخزن می‌کنند.

این عمل مخلوط را به دو قسمت تفکیک می‌کند. گیلسیرین با وارد شدن آب از مخزن خارج شده و اسید‌های چرب دوباره تقطیر می‌شوند تا مواد خالص بدست آید.

در مرحله بعد اسید‌های چرب خالص را با مواد قلیایی مخلوط می‌کنند تا صابون شکل بگیرد. اسانس‌ها نیز در این مرحله افزوده می‌شوند. سپس مایع داغ و مذاب را هم می‌زنند تا با هوا ترکیب شود.

در مرحله بعدی صابون را در صفحات قالب خنک می‌کنند و مهر و موم و بسته بندی می‌شود. این فرآیند شش ساعت زمان می‌برد تا صابون تولید شود.


روش ساخت صابون‌های آرایشی

صابون‌های آرایشی نوع پرفروش و پرطرفدار صابون در بازار خرید و داروخانه‌ها می‌باشد و در عصر حاضر اقدام به تولید آنها کرده‌اند. صابون‌های آرایشی طبق عملی اضافه‌تر نسبت به صابون معمولی که آسیاب نامیده می‌شود ساخته شده‌اند.

این نوع صابون نسبت به شکل معمول خود بیشتر و بهتر کف می‌کند. انواع اسانس‌های رنگ و عطر شیمیایی و گیاهی نیز به صابون‌های آرایشی اضافه می‌شود.


چه روغن یا چربی‌هایی برای ساخت صابون استفاده می‌شود؟

چربی و روغن یک فاکتور اصلی و اساسی در ساخت صابون محسوب می‌شود. دو نوع چربی و روغن برای تولید صابون استفاده می‌کنند.

  1. نوع اول چربی حیوانی می‌باشد که بیشتر از چربی بز و نهنگ و… مشتق شده است.
  2. نوع دوم چربی گیاهی است که از روغن نارگیل یا روغن هسته خرما و یا زیتون و… استخراج می‌شود.

روغن نارگیل و روغن هسته خرما هر دو قابلیت کف کنندگی بسیار بالایی دارند. 75 درصد از تمام چربی‌های مورد استفاده در صنعت صابون سازی جهان را ماده‌ای بنام تالو تشکیل می‌دهد و پایه حیوانی دارد.


سود سوزآور و پتاس سوزآور چیست؟

سود سوزآور و پتاس سوزآور چیست

سود سوزآور یک ماده معدنی است که به گروه سدیم‌ها تعلق دارد. سود سوزآور یا سود پرک به شکل ترکیب یونی و به رنگ سفید به فروش می‌رسد. در صنعت صابون‌سازی از این ماده شیمیایی استفاده می‌شود.

در واقع هیدروکسید سدیم یا سود پرک و یا سود سوزآور توسط صابون سازان ابداع شده است. پتاس سوزآور و یا هیدروکسید پتاسیم یک ماده تمیز کننده و سفید رنگ است.

اصلی‌ترین عملکردش خنثی سازی اسید است. برای تولید صابون مایع از پتاس سوزآور و برای تولید صابون جامد از سود سوزآور بهره‌برداری می‌شود.


تولید صابون به روش سرد و نیمه جوشانده

در روش سرد برای ساخت صابون سود سوزآور با چربی در دمای سالن مخلوط می‌شود. سپس این مخلوط از خود واکنش نشان می‌دهد. در مرحله بعد آن را هم می‌زنند و پس از غلیظ شدن در قالب ریخته و یک شبانه روز بعد صابون آماده است.

در روش نیمه جوشانده روغن و سود سوزآور را با هم درون مخزن ریخته و حرارت میدهند تا مخلوط شکل خمیر به خود بگیرد. در مرحله بعد در قالب ریخته می‌شود.

پیش از اقدام برای تهیه صابون به روش صنعتی بهتر است با یک متخصص راجع به اطلاعات تکمیلی و قیمت سود پرک نسبت به مقدار موردنیاز خود مشورت کنید و توصیه ما این است که با کارشناسان بازرگانی اسپوتا تماس بگیرید.


بهترین روش ساخت صابون

صابون هایی که با متد‌های حرارتی (پخت گرم) تولید شده اند از مرغوبیت و کیفیت بیشتری برخوردارند و به همین سبب برای استحمام و شستشوی دست ها از آنها استفاده می‌شود. صابون هایی که با متد حرارت عادی (پخت سرد) تولید شده اند کیفیت پایین تری نسبت به پخت گرم دارند و برای شستشوی لباسها مورد استفاده قرار میگیرند.

البته روش های خانگی و صنعتی بسیاری برای ساخت صابون وجود دارد اما در این مقاله تمرکز اصلی ما برای ارائه مطالبی درباره روش ساخت صابون در کارخانه ها بود. اگر باز هم سؤالی در این رابطه داشتید میتوانید در بخش کامنت ها با واحد پشتیبانی بازرگانی اسپوتا مطرح کنید.

4.7/5 - (17 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *