مقالات کربن فعال, مقالات مواد تصفیه آب

کاربرد کربن فعال در کشاورزی

کاربرد کربن فعال در کشاورزی

کاربرد کربن فعال در صنعت کشاورزی

کربن اکتیو Activated Carbon یکی از مواد با اهمیت در صنعت کشاورزی است. کاربرد کربن فعال در کشاورزی در بسیاری از فرآیندها در حوزه کشاورزی بسیار متداول و شناخته شده است. این ماده از بازیافت مواد آلی مانند چوب، پوسته هسته‌های میوه، پوسته زغال سنگ و یا پوسته‌های پنبه تهیه می‌شود. مواد خام پس از طی پروسه تولید طی فرآیند احتراق و کربونیزاسیون فعال شده سپس در صنایع کشاورزی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

زغال فعال به عنوان یک جاذب مواد آلی و غیر آلی در بستر صنایع کشاورزی بهره‌برداری می‌شود. این ماده به دلیل خاصیت جذب بالا و سطح متخلخل در بسیاری از پروسه‌های صنعتی کاربرد دارد. در صنعت کشاورزی، زغال اکتیو موجب بهبود کیفیت خاک، کنترل علف‌های هرز، جذب عناصر غذایی و سموم شیمیایی می‌شود. 

به تعداد کاربرد کربن فعال در صنایع کشاورزی روز به روز افزوده می‌شود. امروزه استفاده از زغال فعال در سطح زیر کشت بسیار متداول شده است. به ویژه مصرف این ترکیب در شرایط حساس کم آبی کنونی بسیار ارزشمند است.

عملکرد کربن فعال در صنعت کشاورزی

به منظور بررسی قیمت و خرید کربن فعال می‌توانید صفحه محصول در وبسایت بازرگانی اسپوتا مراجعه نمایید.

بهبود کیفیت خاک با کربن فعال

زغال فعال با جذب و نگهداری مواد آلی و مواد مغذی در خاک، موجب ارتقا و بهبود کیفیت ساختار خاک و تسهیل نفوذپذیری و افزایش تهویه می‌شود. همچنین کربن اکتیو توانمندی حفظ آب و مواد مغذی را در بطن ساختاری خود دارد. بنابراین این مواد برای تغذیه گیاهان در دسترس بوده و زمینه برای غذارسانی مناسب برای آنان مهیا می‌شود.

بهبود کیفیت خاک با استفاده از کربن فعال

کاهش توکسین با کربن اکتیو

یکی از مهم‌ترین کاربرد کربن فعال حذف زهرابه از خاک و آب است. توکسین یا زهرابه مواد مضر و زیان‌آوری هستند که موجودات زنده منجمله گیاهان، حیوانات، باکتری‌ها و قارچ‌ها تولید می‌کنند. کربن فعال به عنوان فیلتری برای تصفیه آب و خاک استفاده می‌شود.

 این ماده با جذب مواد آلی، مواد شیمیایی خسارت‌آور و توکسین‌ها، آب و خاکی متناسب و متعادل برای رشد و باردهی گیاهان مهیا سازد. در صورت بکارگیری این ترکیب به میزان بازدهی گیاهان نیز افزوده می‌شود.

کنترل آفات و بیماری‌ها با کربن فعال

زغال فعال در کنترل و مهار آفات و بیماری‌های مرتبط با گیاهان بسیار موثر عمل می‌کند. کاربرد کربن فعال در این خصوص بدین صورت است که با جذب و گیر انداختن مواد شیمیایی آفت‌کش و ضد قارچ در خاک امکان محافظت از گیاهان و منابع آبی را در مقابل آفات، قارچ‌ها و بیماری‌های مرتبط را فراهم می‌کند.

برای خرید کربن فعال پودری می‌توانید به صفحه محصول در وبسایت بازرگانی اسپوتا مراجعه نمایید.


بازرگانی اسپوتا
کنترل آفات و بیماری‌ها با کربن فعال

افزایش باردهی و بازدهی گیاهان

با استفاده از کربن فعال در خاک تحت کشت امکان بازدهی گیاهان چندین برابر افزایش می‌یابد. زغال اکتیو با به دام انداختن عناصر غذایی در خاک به گیاهان برای تغذیه مناسب دسترسی ایجاد می‌کند. همچنین این ماده با جذب و نگهداری از رطوبت خاک در آبرسانی به گیاهان، در طول دوره خشکسالی کمک شایانی به صنایع کشاورزی می‌رساند. 

کاربرد کربن فعال در دوره خشکسالی سال‌های اخیر بیش از پیش نمایان شده است. به‌خصوص استفاده از این ماده در مناطق کویری عملی اندیشمندانه است. علاوه بر موارد ذکر شده توانمندی کربن اکتیو در حفظ رطوبت امکان آبیاری مناسب برای بازدهی بیشتر گیاهان را نیز میسر می‌سازد.

در نتیجه، کاربرد کربن فعال با انجام وظایفی مانند کنترل آفات و بیماری‌ها، بهبود کیفیت خاک، کاهش توکسین‌ها و افزایش بازدهی گیاهان در صنعت کشاورزی بسیار مهم جلوه می‌کند. کاربرد کربن اکتیو در این حوزه ارتقای کیفیت شرایط زندگی گیاهان و افزایش عملکرد محصولات است.

عملکرد کربن فعال در صنعت کشاورزی

 اصلی‌ترین کاربرد زغال فعال در ارتقای کیفیت و بهبود بخشی به ساختار خاک است. زغال فعال به عنوان یک ترکیب جاذب آب و عناصر غذایی عمل می‌کند. لذا کاهش فرآیند لجنی شدن خاک را تسهیل می‌نماید. این فرایند منتج به افزایش نرخ رشد گیاهان و استفاده بهینه از عناصر غذایی و کاهش اثرات نامطلوب ناشی از تکثیر سطح نمک در خاک می‌شود.

عملکرد دیگر زغال اکتیو در ارتباط با توانمندی جذب و خنثی‌سازی مواد شیمیایی مورد استفاده در علف‌کش‌ها مانند هربیسید است. کاربرد کربن فعال در عمل جذب مواد شیمیایی در مهار و کنترل علف‌های هرز بسیار مثمر‌ثمر است. همچنین ظرفیت فیزیکی کربن اکتیو امکان پیشگیری از تشکیل بذر و پراکندگی از آنها را امکانپذیر می‌سازد.

کاربرد زغال اکتیو در پرورش گیاهان

کاربرد زغال اکتیو در پرورش گیاهان بسیار موثر و سودمند است. این ماده با عملکرد خود در به دام انداختن سموم اضافه بر استاندارد حشره‌کش‌ها و قارچ‌کش‌ها به کاهش سمی بودن خاک جهت بازدهی گیاهان کمک می‌کند. از دیگر موارد مهم عملکرد این ترکیب جاذب، در جلوگیری از آلودگی خاک و آب سطح زیر کشت است.

دیگر کاربرد کربن فعال در صنعت کشاورزی از موارد اساسی محسوب می‌شود. در بسیاری از مواقع برای آبرسانی به گیاهان از حوضچه‌ها و استخرهای نگهداری از آب استفاده می‌شود. این عمل از هدررفت آب ممانعت به‌عمل آورده و در دوران خشکسالی برای تامین آب درختان و گیاهان بسیار عالی عمل می‌کند. اما آب راکد در اثر لجن بستن بوی ناخوشایند ایجاد می‌کند. 

برای کاهش بوی ناخوشایند و ممانعت از شکل‌گیری لجن از کربن فعال استفاده می‌شود. این ماده به سبب سطح متخلخل خود با جذب و گیر انداختن مواد آلی، ترکیبات آلاینده و باکتری‌هایی که ایجاد بوی ناخوشایند می‌کنند، در کنترل کیفیت آب حوضچه‌ها و استخرها نقش موثری ایفا می‌کند. به عبارتی زغال اکتیو موجب بهبود کیفیت آب آشامیدنی و آب مورد استفاده در صنایع مختلف می‌شود.

بطور کلی کربن اکتیو یک ماده چند کاره در صنعت کشاورزی است. استفاده از این ماده منجر به بهره‌وری منابع طبیعی، بهبود کیفیت محصولات کشاورزی و کاهش تاثیرات زیست محیطی می‌شود. کاربرد کربن فعال در سایر صنایع نیز بسیار موثر است.

روش‌های مهار و کنترل آفات گیاهان با کربن فعال

استفاده از زغال فعال در مهار و کنترل آفات گیاهان به دو شکل مستقیم و غیرمستقیم انجام می‌پذیرد. در ادامه، روش‌های استفاده از زغال اکتیو برای دفع آفات به تفصیل توضیح داده شده است.

روش‌های مهار و کنترل آفات گیاهان با کربن فعال

روش اول استفاده مستقیم از کربن فعال

 در این متود، کاربرد کربن اکتیو بدین صورت است که به شکل مستقیم در محیط زندگی گیاهان قرار داده می‌شود. این ترکیب به عنوان جاذب طبیعی آفات عمل می‌کند و آن‌ها را جذب و از محیط حذف می‌کند. برای استفاده به صورت مستقیم، کپسول‌های حاوی زغال فعال را در نزدیکی گیاه قرار می‌دهند یا پودر زغال اکتیو در اطراف گیاه پاشیده می‌شود. این ترکیب از گیاهان در مقابل آفت‌های خاکی مانند حشرات زیرزمینی و کرم‌ها محافظت می‌کند.

روش دوم استفاده از کربن فعال به عنوان فیلتر

 در این متود، از این ماده به عنوان فیلتر در تجهیزات و سیستم‌های آبیاری استفاده می‌شود. آب تغذیه گیاهان به سمت فیلتر کربن اکتیو هدایت می‌شود و آفات، سموم و سایر ترکیبات آلاینده در ساختار آب، جذب و حذف می‌شوند. این روش موجب بهبود کیفیت آب شده و کنترل آفات به‌طور همزمان را موجب می‌شود.

روش سوم استفاده از کربن فعال در خاک

 با افزودن این ترکیب به خاک، آفات و حشرات مخرب جذب و حذف می‌شوند. با مخلوط کردن زغال فعال با خاک به عنوان پوشش خاک یا لایه‌های محافظ عمل می‌کند. همچنین با قرار دادن کربن اکتیو در خاک گلخانه به عنوان جاذب، بسیار مؤثر عمل می‌کند.

روش چهارم استفاده از کربن فعال در تهویه و فیلتراسیون

کاربرد کربن فعال در تجهیزات و سیستم‌های تهویه و فیلتراسیون بسیار پررنگ است.  این ماده موجب حذف بوی نامطبوع و عوامل آلاینده از محیط‌های گیاهان می‌شود. با استفاده از زغال فعال در فضاهای گلخانه، سالن‌های پرورش یا سیستم‌های هوادهی، آفات و عوامل آلاینده جذب و از محیط حذف می‌شوند.

نکته: برای استفاده موثر از کربن اکتیو در کنترل آفات، نیاز به تحقیق و بررسی دقیق درباره نوع آفت و شرایط کشاورزی خاصی که با آن سروکار دارید وجود دارد. همچنین همواره مشورت با کارشناسان کشاورزی و متخصصان مربوطه کمک شایانی به شما می‌رساند. به این شیوه، روش مناسب برای کنترل آفات با استفاده از زغال فعال در کشاورزی انتخاب می‌شود.

سوالات متداول

اهمیت و کاربرد کربن فعال در کشاورزی چیست؟

زغال فعال در فرایند فتوسنتزی گیاهان توسط آب، نور خورشید و هوا برای آزادسازی اکسیژن نقش موثری ایفا می‌کند. 

آیا کربن فعال به رشد گیاهان کمک می کند؟

افزودن زغال فعال موجب می‌شود اکسیژن در خاک توزیع شود. بنابراین زمینه رشد بهتر برای ریشه‌های گیاهان میسر می‌شود.

آیا از کربن فعال به عنوان کود استفاده می‌شود؟

زغال فعال مواد مغذی را در دسترس گیاهان قرار داده و میزان آن‌‌ها را تنظیم یا تغییر می‌دهد. اما هرگز به عنوان کود استفاده نمی‌شود. ماده کربن گیاهان از طریق هوا تامین می‌شود نه از خاک. 


منابع استفاده شده:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2213343715300270

4.7/5 - (11 امتیاز)

4 دیدگاه در “کاربرد کربن فعال در کشاورزی

  1. آواتار آذر سیماوند آذر سیماوند گفت:

    سلام
    برای گل شمعدانی هم امکان استفاده از کربن فعال هست؟ گلهارو خشک نمی کنه؟

    1. سلام بله امکان استفاده برای حفظ رطوبت و کود هست.

  2. آواتار علیرضا مقیمی علیرضا مقیمی گفت:

    برای حفظ رطوبت گلدان با خاک گلدان باید ترکیب بشود یا فقط بر روی خاک پاشیده شود؟

    1. بهتر است به نسب یک سوم خاک گلدان با خاک ترکیب شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *