روش استفاده از آنتی اسکالانت

روش استفاده از آنتی اسکالانت

روش استفاده از آنتی اسکالانت

مقدمه استفاده از این محلول جهت استفاده در سیستم‌های تصفیه آب صنعتی داشتن اطلاعات کافی در ارتباط با دوز تزریق دقیق آن است. این اطلاعات عموماً توسط شرکت سازنده به اطلاع مصرف‌کننده می‌رسد. آگاهی از میزان دوز تزریق ضروری است. میزان دوز به چند عامل بستگی دارد.

  • حجم و وزن مخصوص آنتی اسکالانت
  • دما
  • PH آب تغذیه

 از جمله این عوامل هستند. در کل این عوامل بطور همزمان سبب افزایش عملکرد سیستم و کارایی آن می‌شوند. روش استفاده از آنتی اسکالانت بدین شرح است که میزان تزریق این ماده PPM5 به ازای هر لیتر در 24 ساعت است. آنتی اسکالانت را در آب تصفیه شده حل کرده و طی یک شبانه‌روز توسط دوزینگ پمپ (تزریق) که پیش از پمپ طبقاتی قرار دارد به دستگاه تصفیه آب یا آب شیرین‌کن تزریق می‌کنیم. 



محلول آنتی اسکالانت بایستی در حد استاندارد مصرف شود. در صورت تزریق بیش از حد تعیین شده و یا حتی کمتر از مقدار استاندارد تاثیرات منفی آن در سیستم مشاهده خواهد شد. نحوه استفاده از آنتی اسکالانت  اهمیت بسزایی در سیستم اسمز معکوس دارد. 

به سبب اهمیت روش استفاده از آنتی اسکالانت واحدهای تولید کننده این ماده شیمیایی یک نرم افزار جهت محاسبه دوز دقیق تزریق آن طراحی کرده‌اند. نکته حائز اهمیت این است که این ماده رسوبات را از بین نمی‌برد. بلکه روال شکل‌گیری رسوب را کند کرده و کاهش می‌دهد. آنتی اسکالانت یک عامل پیشگیری از رسوب است لذا بایستی پیش از شروع به کار سیستم در بخش پیش‌تصفیه تزریق شود.

انواع و روش استفاده از آنتی اسکالانت

عدم استفاده از آنتی اسکالانت چه عواقبی دارد؟

این ماده یکی از مواد اصلی در دستگاه تصفیه آب نیمه صنعتی و صنعتی است. بایستی روش استفاده از آنتی اسکالانت کاملاً صحیح انجام پذیرد. استفاده از این محلول ارتباط مستقیم با عملکرد و کارایی سیستم دارد. به همان میزان که بکارگیری این رسوب‌زدا بازدهی را افزایش می‌دهد متقابلاً عدم استفاده نیز مشکلاتی را به وجود می‌آورد. از جمله معضلات پیش‌رو در صورت عدم بکارگیری این محلول به شرح زیر است:

  • پوسته پوسته شدن و پارگی ممبران پس از تراکم رسوبات
  • کاهش عملکرد و مواجه شدن با افت فشار
  • افزایش مصرف بیش از حد مجاز انرژی
  • افت کیفیت آب تولیدی
  • کاهش مقدار آب خروجی
  • تقلیل یافتن عمر مفید و کارایی سیستم تصفیه
عدم استفاده از آنتی اسکالانت

انواع و روش استفاده از آنتی اسکالانت

گرید فسفاته: این نوع از آنتی اسکالانت با ترکیب فسفات و اسید کربوکسیلیک به وجود می‌آید. این رسوب زدا به سبب ساختار ترکیباتی، مرغوب‌ترین و بهترین پاک کننده ممبران به‌شمار می‌آید. محلول رسوب‌زدا با پایه فسفاته کارایی سیستم تصفیه آب اسمز معکوس را بطور فوق العاده چشمگیری افزایش می‌دهد. روش استفاده از آنتی اسکالانت پایه فسفانه می‌بایست کاملاً اصولی اجرا شود.

گرید پلیمری: این نوع برای آب شیرین‌کن‌ آب‌های بسیار شور و یا آب دریا کاربرد دارد. پایه پلیمری، توانمندی بسیار بالایی در از بین بردن رسوبات سولفاته و کربناته دارد. لذا  سبب بکارگیری در این گونه از آب شیرین‌کن‌ها است. از امتیازات این رسوب‌زدا برآیند و بازدهی آن در مناطق مختلف است. 

پایه پلیمری از شکل‌گیری آلاینده‌های بیولوژیکی بطور موثر ممانعت به عمل می‌آورد. نحوه استفاده از آنتی اسکالانت پایه پلیمری باید کاملاً اصولی اجرا شود. محلول پایه پلیمری بسیار غلیظ است. از حداقل خاصیت خورندگی برخوردار است. به سبب ویژگی‌های ذکر شده کاملا متناسب با سیستم تصفیه آب شور و آب دریا است و با عملکرد آنها مطابقت دارد. 

انواع آنتی اسکالانت

به غیر از گریدهای فسفاته یا پلیمری گروه‌بندی دیگری نیز برای آنتی اسکالانت وجود دارد. این گروه‌ها بر اساس PH دسته‌بندی شده‌‌اند. از جمله این گروه‌ها عبارتند از:

گروه اسیدی: از کاربردی‌ترین ویژگی‌های گروه اسیدی مقدار PH کمتر از 3 آنها می‌باشد. به سبب همین ویژگی در از بین بردن رسوبات کربنات کلسیم نقش پرتلاشی ایفا می‌کنند. بطور مثال می‌توانیم رسوب‌زدای RO 120 با رنگ کهربایی را نام ببریم. این رسوب‌زدا جز گروه اسیدی قرار دارد. عملکرد آن پیشگیری از ایجاد رسوب فسفات کلسیم و آهن و کربنات کلسیم است. روش استفاده از آنتی اسکالانت گروه اسیدی باید طبق دستورالعمل اجرا شود.

گروه قلیایی: این گروه از محلول‌های رسوب‌زدا به دلیل خاصیت قلیایی راندمان بسیار بالایی در پیشگیری از ایجاد رسوبات فلزی مختلف از جمله آلومینیوم و آهن و همچنین منگنز دارند. از نمونه‌های این گروه آنتی اسکالانت جنسیس است. نحوه استفاده از آنتی اسکالانت گروه قلیایی و اسیدی طبق شیوه‌نامه توصیه شده باید اجرا شود.

گروه خنثی: این گروه با بازه PH 5 الی 6 بطور کاملاً خنثی در سیستم تصفیه عمل می‌کنند. به همین سبب امکان استفاده با تمام انواع ممبران‌ها را دارند. 

آنتی اسکالانت فلوکن نیز جهت پیشگیری از شکل‌گیری رسوبات نمک های نامحلول در حد فوق اشباع بکار می‌رود. این مورد بستگی به بالاترین غلظت در سیستم دارد. درجه فوق اشباع نیز به غلظت چند عامل وابسته است. این عوامل عبارتند از: 

  • گونه‌های یونی در آب تغذیه 
  • درصد آب تغذیه بازیافتی
  • دمای آب تغذیه
  • میزان شوری آب تغذیه 
  • نوع غشا 

توجه: برای گزینش نوع آنتی اسکالانت نیازمند آنالیز آزمایشگاهی از آب ورودی در سیستم تصفیه آب هستیم. همچنین روش استفاده از آنتی اسکالانت نیز باید بطور کامل و صحیح اجرا شود.

تزریق و روش استفاده از آنتی اسکالانت در تجهیزات تصفیه آب

موقعیت تزریق این محلول در دستگاه‌های آب شیرین‌کن صنعتی پیش از فیلتر میکرونی و پس از فیلترهای کربنی و شنی قرار دارد. در صورت این شرایط رسوبات تجمیع شده بر روی فیلتر میکرونی به حداقل مقدار ممکن می‌رسد. علاوه بر مورد فوق از تجمیع رسوبات بر روی فیلتر ممبران نیز ممانعت به عمل می‌آورد. مقدار آنتی اسکالانت بر حسب میزان تعیین شده سازنده محلول (5 PPM به ازای هر لیتر در 24 ساعت) و با آب تصفیه شده ترکیب داده می‌شود. در حقیقت محلول باید با آب تصفیه شده رقیق شود. سپس محلول رقیق شده مشخص و توسط دوزینگ پمپ به سیستم تصفیه آب تزریق می‌شود. روش تزریق آنتی اسکالانت و نوع بکارگیری آن بسیار با اهمیت است.

عملکرد آنتی اسکالانت

عملکرد و روش استفاده از آنتی اسکالانت

عملکرد محلول‌ آنتی اسکالانت بر اساس چند روش توصیف می‌شود:

عملکرد آنتی اسکالانت‌ها در روش اول: روش استفاده از آنتی اسکالانت در این متود طبق میزان حلالیت رسوبات تجمیع شده چندین برابر افزایش داده می‌شود. یعنی توانمندی انحلال نمک‌های فوق اشباع در آب را بطور قابل ملاحظه افزایش می‌دهند. 

عملکرد آنتی اسکالانت‌ها در روش دوم: در روش دوم بر توانایی تغییر ساختار و ظاهر کریستال‌های موجود در آب می‌افزاید. همچنین زمینه تبدیل آنها به ذرات نرم و ریز و غیر چسبنده را مهیا می‌سازد. 

عملکرد آنتی اسکالانت‌ها در روش سوم: در روش سوم این محلول‌ها قادرند بار منفی را به ذرات معلق تلقین کنند. بدین سبب از شکل‌گیری ذرات بزرگتر به شکل توده ممانعت به عمل می‌آورند.

آنالیز و روش استفاده از آنتی اسکالانت 

برای انتخاب محلول آنتی اسکالانت و بکارگیری روش استفاده از آنتی اسکالانت در ابتدا مقدار PH، دانسیته و رنگ این محلول با برگه‌ای با نام دیتاشیت مقایسه و بررسی می‌شود. سپس توانمندی، بازدهی و نوع عملکرد و اثربخشی محلول تست می‌شود. بازبینی آنتی اسکالانت از طریق شبیه‌سازی پروسه تجمیع رسوبات در آزمایشگاه است که در سایز پیلوت محاسبه می‌شود.

 نکته حائز اهمیت این است که در نظارت آزمایشگاهی نیز به برگه آنالیز آب ورودی نیازمند هستیم. پس از سپری کردن مراحل ذکر شده، بررسی محلول فوق از طریق چهار مرحله انجام می‌پذیرد. این مراحل عبارتند از 

  • کنترل رسوبات
  • اصلاح رسوبات 
  • تفکیک‌سازی رسوبات
  • پراکندگی رسوبات 

سوالات متداول

محل تزریق آنتی اسکالانت در کدام قسمت سیستم تصفیه آب است؟

محل تزریق محلول آنتی اسکالانت پیش از فیلتر کارتریج است.

آیا استفاده از اسیدهای قوی برای از بین بردن رسوبات مجاز است؟

بعضی افراد به‌منظور کاهش هزینه‌ها جهت از بین بردن رسوبات از اسیدهای قوی استفاده می‌کنند. اینکار علاوه بر کاهش عمر سیستم ممبران و سایر تجهیزات گرمایشی صنعتی و خانگی به مرور زمان خسارات هنگفتی را متوجه سیستم خواهد کرد.

آیا امکان استفاده از یک نوع آنتی اسکالانت وجود دارد؟

هر ضدرسوب بر روی نوع خاصی از رسوبات تاثیر گذار است. می‌بایست توجه داشت امکان استفاده از یک نوع آنتی اسکالانت برای همه رسوبات وجود ندارد.

4.9/5 - (12 امتیاز)

2 دیدگاه در “روش استفاده از آنتی اسکالانت

  1. آواتار میلاد رحمدل میلاد رحمدل گفت:

    سلام و عرض ادب یکسری سوال فنی دارم شما پاسخگویی برای سوالات فنی دارید؟

    1. بله کارشناسان فنی بازرگانی اسپوتا به تمامی سوالات فنی پاسخ می دهند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات اخیر

درباره ما

شرکت اسپوتا با چندین سال سابقه در زمینه ی ساخت و مونتاژ تجهیزات صنعتی ، عرضه محصولات و مواد تصفیه آب و فاضلاب ، مواد شیمیایی و اسید های صنایع غذایی همراه با تیم مجرب در زمینه فنی و بازرگانی درجهت در جریان ساخت ، هفت روز هفته و 24 ساعته اعلام آمادگی می کند.