فهرست مطالب
نقش فرمالین در صنعت واکسنسازی
آیا از نقش و دلیل استفاده از فرمالین در صنعت واکسنسازی (Formalin in the vaccine industry) آگاهی دارید؟امروزه واکسنسازی و استفاده انواع مواد شیمیایی در ساخت و تولید انواع واکسن از جمله الزامات صنعت پزشکی میباشد. جهت تولید واکسنهای غیرفعال بایستی عوامل پاتوژن توسط برخی از مواد شیمیایی غیرفعال شوند.
در ایران بیشترین تولید واکسنهای ویروسی غیرفعال توسط اثرگذاری فرمالین بر ویروس ساخته میشوند. در فرآیند تولید چند عامل از قبیل غلظت فرمالین, دمای انکوباسیون، مدت زمان غیرفعال سازی و شرایط لرزش در پروسه غیرفعال سازی (ویروس آنفلوانزا) بسیار پراهمیت بهشمار میآید.
همچنین جهت ارتقابخشی به کیفیت واکسن، بهینهسازی شرایط تاثیرگذار بر پروسه غیرفعالسازی ضروری و الزامی به نظر میرسد. طی تحقیقات به عمل آمده و منتشر شده غلظت 0.05 درصد فرمالین در دمای 37 درجه سانتیگراد و مدت زمان انکوباسیون 12 ساعت ویروس آنفلوآنزا را بصورت بهینه غیرفعال مینماید.
بنابراین تولید واکسنهای غیرفعال با استفاده از غلظت خاصی از فرمالین امکانپذیر است. این ترکیب شیمیایی یکی از اصلیترین ارکان غیرفعالسازی پس از طی آزمایشات مختلف در آزمایشگاه معرفی شده است.
برای خرید اطلاع از قیمت و خرید فرمالین کلیک کنید
نقش فرمالین در واکسنسازی
فرمالدهید یک ترکیب آلی بهشمار میآید. این ماده به طور طبیعی در ساختار بدنی بسیاری از موجودات زنده تولید و یافت میشود. این ترکیب در تولید برخی از واکسنها برای غیرفعال کردن سموم باکتریها و ویروسها از قبیل ویروس فلج اطفال، آنتی ژن هپاتیت B و سموم دیفتری و سیاه سرفه و کزاز را میتوان برشمرد. این ماده در طول پروسه تهیه واکسن رقیق می شود.
مقادیری از باقیمانده فرمالین احتمال دارد در برخی از واکسنها یافت شود. مقدار فرمالین باقیمانده در برخی از واکسنها در مقیاس با غلظتی که بطور طبیعی در بدن تولید میشود بقدری ناچیز است که هیچ گونه نگرانی ایمنی ایجاد نمی کند. در حالیکه فرمالین مسبب سرطان نازوفارنکس است مقادیر موجود در واکسنها برای ایجاد این بیماری کافی نیست. بنابراین کاربرد فرمالین در صنعت واکسنسازی برای سمزدایی و غیرفعالسازی است.
واکسن تجربی کشته با فرمالین استرپتوکوکوزیس ماهی قزلآلای رنگینکمان
عارضههای عفونی از مهمترین چالشهای صنعت آبزیپروری به شمار میآید. واکسیناسیون موثرترین روش برای مهار و پیشگیری از این معضل است. تلفات ناشی از بیماریهای عفونی خسارات قابل توجهی را درزمینه اقتصادی متوجه بنگاه اقتصادی مینماید. بنابراین برای کنترل بیماریهای عفونی واکسنی تهیه شده است. برای تولید این واکسن از فرمالین بهرهبرداری شده است.
فرمالین با مجوز دندانپزشکی
این ترکیب با نام اصلی فرمالدهید و لقب علمی متانال به شکل گاز است. از طریق اکسیداسیون متانول با هوا فرمالدئید تولید میشود. فرم مایع این ترکیب فرمالین نامگذاری شدهاست. ازکاربردهای مختلف و گسترده فرمالین در دندانپزشکی است. از فرمالین پس از رقیق شدن ( فرمالین با مجوز دندانپزشکی)دردندانپزشکی مصرفمیشود.
کاربرد آن جهت استریلیزه کردن محیط و ابزار و تجهیزات است. یکی از ترکیبات حاصله از آن ترکیب فرمالین با کرزول است. محلولبدستآمده توانمندی پوشانندگی و نگهدارندگی را دارد. این محلول (فرموکوزول) در درمان عارضه پالپوتومی (نجات دندان عفونیشده) مصرف میشود.
از فرمالین در مراکز دندانپزشکی ترکیبات مختلفی تهیه میشود. این ترکیبات خاصیت ضدعفونی کنندگی دارند و در درمان کانالهای ریشهایی که دچار آلودگی هستند موثر میباشند.
ویژگیهای منحصر به فرد فرمالین
فرمالین با فرمول CH2O در علم شیمی معرفی گردیده است. یک ترکیب آلی ساده محسوب میشود. این ماده شیمیایی به دلیل خواص شیمیایی بخصوص مورد توجه پزشکان، دانشمندان و بسیاری از صنایع دیگر قرار دارد. فرمالین محلولی بیرنگ با بوی تند و مشام آزار است و در دمای محیط قابل تبخیر میباشد.
محیط نگهداری این محصول بایستی خنک باشد. این ماده به عنوان عامل احتراق گاز متان تولید میگردد. نتیجه حاصل اسید فرمیک یا جوهر مورچه نام دارد. از ترکیب این محلول با سایر مواد شیمیایی اکیداً خودداری کنید. سایر ویژگیهای موجود در آن زمینه را برای مصارف گوناگون در بسیاری از صنایع از حوزه پزشکی تا تولیدات مواد شیمیایی فراهم کرده است.
عوارض فرمالین
در ارتباط با عوارض و مسمومیتهایی که عامل آنها فرمالین است تخقیقات متعددی صورت گرفته است. طبق مطالعات سازمان بهداشت و خدمات انسانی امریکا اشخاصی که در معرض مداوم یا مقادیر زیاد فرمالین قرار میگیرند در معرض ابتلا به انواع سرطانهای حلق و بینی، لوسمی میلوئیدی که نوعی سرطان خون بهشمار میآید هستند. موسسه بین المللی سرطان و آژانس حفاظت از محیط زیست ایالات متحده نیز این ترکیب را در لیست مواد سرطانزا قرار دادهاند.
برای آشنایی با مضرات فرمالین این مقاله را مطالعه نمایید.
بازرگانی اسپوتا
این ماده در غلظتهای بالاتر از 1/0 PPM در محیط موجب بروز احساس سوزش در نای به همراه اختلالات تنفسی مانند سرفه و تنگی نفس همچنین سوزش چشم و سر درد میشود. از دیگر عارضههای بسیار خطرناکی که فرمالین در بدن به وجود میآورد تولید اسید فرمیک است. این اسید با نفوذ به رگهای خونی موجب افزایش اسیدیته خون میشود. علاوه بر مواردی که بیان شد فرمالین منجر به تغییرات پروتئینهای DNA در بدن نیز میشود.
میزان استاندارد قرار گیری در معرض فرمالین برای افراد در مدت زمان هشت ساعت کاری 78/0 PPM اعلامی است. استنشاق این ترکیب شیمیایی در دوران نوزادی منجر به ایجاد اختلالات عصبی در بزرگسالی میگردد. همچنین این ماده قادر است برای افرادی که به صورت مداوم در معرض آن قرار دارند باعث ایجاد آسم شود.
روش درمان مسمومیت با فرمالین
فرمالین یک ماده شیمیایی است که نام اصلی آن فرمالدئید است. ار دیگر نامهای متداول این ماده شیمیایی میتوان به فرمالدهید اشاره کرد. یکی از کاربردهای محلول فرمالین به دلیل خصلت ضد عفونیکنندگی آن حذف کردن باکتریها است. این محلول در لیست مواد شیمیایی مورد استفاده در پرورش ماکیان و آبزیان و دامداریها قرار دارد.
در صنف پرورش ماهی با معضلی بنام مسمومیت با برخی ترکیبات نیتروژنی مواجه هستیم. دو ماده شیمیایی نیتریت و آمونیاک جز مواد سمی محسوب میشوند. هر دو بر روی ارگانیسمهای موجودات آبزی و اکوسیستمهای آنان تاثیر میگذارند. احتمال مسمومیت آبزیان با نیتریت و آمونیاک از درصد بسیار بالایی برخوردار است.
معمولا در مواجه با این نوع از مسمومیت پیشنهاد درمان با فرمالین و سولفات مس ارائه میشود. اما درمان با فرمالین و سولفات مس احتمال وخیمتر شدن اوضاع مسمومیت و تلفات آبزیان را تا چند برابر افزایش دهد. بنابراین به هنگام روبرو شدن با مسمومیت آبزیان با ترکیبات نیتروژنی از جمله نیتریت و آمونیاک به هیچ عنوان نباید برای درمان از فرمالین و سولفات مس استفاده کرد.
سوالات متداول فرمالین در صنعت واکسنسازی
طی سالیان اخیر بسیاری از مواد به ویژه برای ضدعفونی محیط در حیطه پزشکی و دامپزشکی به بازار عرضه شدهاست. اما هیچکدام از این محصولات جدید توانایی رقابت با فرمالین از لحاظ قیمت و عملکرد با آن را نداشتهاند.
این ترکیب با نام اصلی فرمالدهید و لقب علمی متانال به شکل گاز است. از طریق اکسیداسیون متانول با هوا فرمالدئید تولید میشود.