میزان تزریق آنتی اسکالانت

محاسبه میزان تزریق آنتی اسکالانت


محاسبه میزان تزریق آنتی اسکالانت

تمامی اطلاعات در ارتباط با محاسبه میزان تزریق آنتی اسکالانت اغلب توسط شرکت سازنده در دسترس مصرف‌کننده قرار می‌گیرد. محاسبه میزان دوز تزریق آنتی اسکالانت ضروری است. میزان دوز تزریق ارتباط مستقیم به چند فاکتور دارد:

  • حجم آنتی اسکالانت
  • وزن مخصوص آنتی اسکالانت
  •  درجه حرارت
  • PH آب تغذیه

نتیجه محاسبه میزان تزریق آنتی اسکالانت بطور معمول PPM5 به ازای هر لیتر در 24 ساعت شبانه‌روز است. برای مصرف آنتی اسکالانت، این ماده را در آب تصفیه شده حل کرده و طی یک دوره 24 ساعته توسط پمپ تزریق به دستگاه تصفیه آب یا آب شیرین‌کن تزریق می‌شود. 

دوزینگ پمپ یا پمپ. تزریق پیش از پمپ طبقاتی قرار دارد. کاربرد بهینه آنتی اسکالانت با مصرف آن در حد استاندارد نمایان می‌شود. میزان تزریق بیش از حد مقدار محاسبه شده و یا کمتر، تاثیرات منفی در سیستم بر جای خواهد گذاشت. 

از دیگر موارد مورد مهم کیفیت آنتی اسکالانت است تا عوارضی از خود برجای نگذارد. قطعا قیمت آنتی اسکالانت پارامتر اصلی برای خرید محسوب نمی‌شود. در وهله اول باید به کیفیت محصول توجه داشت. 



محاسبه میزان تزریق آنتی اسکالانت در اسمز معکوس

ماده ضد رسوب می‌بایست بطور مداوم با آب تغذیه سیستم ترکیب شده و به دستگاه تزریق شود. میزان دوز تزریق استاندارد ماده ضد رسوب فیلتر ممبران پایبند فاکتورهای مهمی از قبیل موارد زیر می‌باشد:

  • آنالیز دقیق آب ورودی
  •  میزان دبی آب
  •  میزان PH آب
  •  ریکاوری سیستم
  •  مخزن آب
  •  درجه پمپ تزریق
  •  غلظت محلول
  •  نوع و چیدمان فیلترهای ممبران
میزان تزریق آنتی اسکالانت در اسمز معکوس - بازرگانی اسپوتا

میزان دوز مجاز و مناسب تزریق آنتی اسکالانت در سیستم عمدتاً حدود 5 ppm است. اما بایستی توجه داشت، محاسبه میزان تزریق ضد رسوب فیلتر ممبران باید به صورت کاملاً دقیق انجام پذیرد. چون دوز غیر مجاز این ماده حتی به مقدار اندکی بیشتر از حد مجاز ممکن است منجر به عارضه فولینگ ممبران شود.

در دستگاه تصفیه آب صنعتی بطور معمول آنتی اسکالانت را بعد از متابی سولفیت سدیم به سیستم تزریق می‌شود. این کار موجب می‌شود تا قبل از ورود آب تغذیه به فیلتر ممبران، کلر موجود در آب حذف شود. 

فرمول و میزان دوز تزریق مجاز آنتی اسکالانت به دستگاه اسمز معکوس بدین صورت محاسبه می‌شود: 

  مقدار آب ورودی به دستگاه در (m3) مدت زمان 24 ساعت

ضرب در

(۱-۶ppm) دوز مصرفی پیشنهادی

برابر است با:

میزان مجاز استفاده از آنتی اسکالانت در سیستم به مدت ۲۴ ساعت (gr) 

محاسبه میزان تزریق آنتی اسکالانت و ضرورت استفاده از آن

آب تغذیه به سیستم اسمز معکوس دارای نمک‌های محلول منیزیم،  کلسیم و سایر املاح است. این نمک‌های محلول با گذر از فیلترهای دستگاه اسمز معکوس به مرور زمان بر روی فیلترها رسوب می‌کنند. 

انباشت رسوب بر روی سطوح ممبران‌های صنعتی، موجب کاهش بازدهی غشاهای دستگاه در حذف ذرات محلول می‌شود. عموماً جهت حذف رسوبات تجمیع شده بر روی سطوح فیلترهای ممبران، از آنتی اسکالانت استفاده می‌‌شود.

عدم استفاده از آنتی اسکالانت در سیستم RO موجب بروز برخی مشکلات می شود. از جمله این موارد عبارتند از:

  • پوسته پوسته شدن ممبران، باز شدن منافذ و پارگی غشا در اثر انباشت رسوب
  • کاهش میزان دبی خروجی سیستم
  • کاهش راندمان تولید 
  • کاهش بازدهی سیستم
  • افزایش TDS خروجی
ضرورت استفاده از آنتی اسکالانت

محاسبه دوز تزریق آنتی اسکالانت در روش کنترل تشکیل رسوب بر ممبران

هزینه کمتر و صرفه اقتصادی یکی از مهمترین موارد تعیین کننده بکارگیری یا عدم بکارگیری یک روش در حوزه صنعت است. لذا پیش از بکارگیری یک روش باید بررسی دقیق محاسباتی از لحاظ اقتصادی منظور شود. علاوه بر مطلب فوق توجه به برخی نکات نیز حائز اهمیت است:

استفاده و تزریق اسید به سبب هزینه زیاد اسید  در مخازن و تجهیزات نظارتی مقرون به صرفه نیست.

تزریق آنتی اسکالانت در مقایسه با اسید از لحاظ قیمت مناسب‌تر است.

یکی از موارد مورد توجه، استفاده از دستگاه‌های رزینی در مقایسه با اسید یا آنتی اسکالانت است که هزینه زیادی می‌بایست برای تجهیزات آن پرداخت شود.

 عملکرد و راندمان بسیار بالا و قریب به 100% تجهیزات رزینی این است که آب ورودی به سیستم اسمز معکوس دارای سختی نخواهد بود. اما استفاده از آنتی اسکالانت برای پیشگیری از انباشت رسوب بر روی فیلترهای ممبران، در زمان راه‌اندازی دستگاه‌های آب‌ شیرین‌کن صنعتی از لحاظ اقتصادی مناسب‌تر است. 

کنترل تشکیل رسوب ممبران
میزان تزریق آنتی اسکالانت 5

محاسبه مقدار تزریق آنتی اسکالانت و موارد مهم در استفاده از آن

  • میزان استفاده و عملکرد آنتی اسکالانت بر اساس نرم افزارهای شرکت سازنده و همچنین کیفیت آب ورودی ( آب شور، آب دریایی ) در سیستم‌های اسمز معکوس تعیین می‌شود. بنابراین از مصرف خودسرانه آنتی اسکالانت با دوزهای غیر مجاز پرهیز کنید. 
  • برای ممانعت از انباشت رسوب از اسید نیز استفاده می‌شود. اما اسیدها از نظر اقتصادی مقرون به صرفه نیستند. اولاً قیمت بالایی دارند در ثانی برای نگهداری از اسیدها به تجهیزات مانیتورینگ نیاز است. لذا جهت احیای این مواد هزینه زیادی صرف می‌شود. 
  • جهت نگهداری از آنتی اسکالانت به هیچ عنوان تجهیزات خاصی نیاز نیست و شامل هزینه گزاف و اضافه نخواهد بود.
  • آنتی اسکالانت دارای بار منفی و رسوبات نمکی دارای بار مثبت هستند. در نتیجه آنتی اسکالانت جذب شده و تشکیل کریستال رسوب شده می‌دهد. این کریستال‌ها از پساب یا آب دور ریز آب شیرین‌کن‌ها خارج می‌شوند.
  • آنتی اسکالانت موجب پراکندگی املاح موجود در آب می‌شود. همچنین زمان رسوب‌گذاری بر روی غشا میکرونی فیلتر ممبران را افزایش می‌دهد.
  • معمولاً سیستم RO به دلیل وجود ذرات معلق، املاح و سایر ناخالصی‌های موجود در آب تغذیه دچار گرفتگی می‌شود و همین امر موجب می‌شود به مسئله پیش‌تصفیه فیزیکی و شیمیایی صحیح سیستم پرداخته شود.

دلایل تشکیل رسوب

  • افزایش میزان ph آب
  • افزایش دمای آب
  • افزایش میزان غلظت مواد معدنی محلول در آب ورودی غشا

انباشت رسوب فضای موثر را کاهش داده  و از تلاطم جریان می‌کاهد. بنابراین تشکیل رسوب در سطح ممبران افزایش می‌یابد. کاهش سطح غشا موثر که از میزان تلاطم نیز می‌کاهد موجب می‌شود تمیز کردن سطح غشا با  مشکل مواجه شود.

علت عارضه ایجاد شده این است که امکان دسترسی محلول‌های شیمیایی به سطوح مسدود شده و توسط ذرات جامد کاهش می‌یابد. برای غلبه بر این موضوع با استفاده از راندمان سیستم و تزریق مواد شیمیایی این امکان میسر می‌شود که از انباشت رسوب ممانعت شود.

اکثریت قریب به اتفاق مواد بازدارنده ویژگی معلق نگهدارندگی نیز دارند. این ویژگی توسط احاطه ذرات معلق نمک، مواد آلی جامد و آهن صورت می‌پذیرد و منجر به دفع آنها توسط سایر یون‌های موجود در محلول می‌شود. این فرایند از انباشت ذرات و ایجاد ذرات بزرگتر ممانعت به‌عمل می‌آورد.

اشتباه در میزان مصرف تزریق

از عوارض قابل توجه آنتی اسکالانت نامناسب، ایجاد یک محیط اسیدی در آب و در نتیجه خوردگی در تجهیزات است. اگر میزان دوز مصرفی به درستی محاسبه نشود و بیشتر از حد نیاز مصرف شود احتمال ایجاد خوردگی در سیستم بسیار زیاد است. همچنین بازه زمانی هر بار استفاده از آنتی اسکالانت باید دقیق و هوشمندانه انتخاب شود تا مشکلی  ایجاد نشود.
اگر مقدار مجاز آنتی اسکالانت به دستگاه تزریق نشود شکل‌گیری رسوب بر روی سطوح فیلتر ممبران ایجاد می‌شود. بنابراین می‌بایست به اندازه مجاز و با فاصله زمانی مناسب از آنتی اسکالانت استفاده کرد.
انباشت رسوب بر روی منافذ فیلترهای ممبران موجب وارد شدن فشار زیادی به موتور سیستم می‌شود لذا میزان مصرف انرژی تا حد زیادی افزایش می‌یابد. همچنین با گذشت زمان، دبی آب خروجی از سیستم نیز به میزان قابل توجهی کاهش پیدا می‌کند.

یکی از اشتباهات بسیار رایج که موجب آسیب‌رسانی شدید به سیستم می‌شود، عدم توجه به مرغوبیت و کیفیت انواع ضد رسوب است. هلدینگ بازرگانی اسپوتا از عرضه کنندگان بنام انواع آنتی اسکالانت با کیفیت در سراسر ایران است.

اشتباه در میزان مصرف آنتی اسکالانت
میزان تزریق آنتی اسکالانت 6

 مقدار تزریق آنتی اسکالانت در انواع برندها

آنتی اسکالانت در ایران با سه برند وارداتی شناخته میشود. در ادامه به دوز تزریق انواع برندهای آنتی اسکالانت (Anti-Scalant Injection) می‌پردازیم:

دوز تزریق در آنتی اسکالانت فلوکون 260

این نوع از ضد رسوب یک محلول پلی کربوکسیلیک اسید است. آنتی اسکالانت فلوکن 260 از ایجاد رسوبات نمک معدنی و گرفتگی فیلترهای ممبران صنعتی ممانعت می‌کند. این محلول یک افزودنی به آب تغذیه سیستم است. همچنین باید در قسمت پیش تصفیه سیستم اسمز معکوس در دستگاه قرار بگیرد.

آنتی اسکالانت فلوکون 260 در واقع یک ضد رسوب چند منظوره است. این آنتی اسکالانت برای طیف وسیعی از آب خوراک از جمله آب دریا و آب شور (آب چاه) کاربرد دارد. ضد رسوب فلوکون 260 از نظر شکل ظاهری بصورت مایع و به رنگ زرد روشن است و دارای PH کمتر از 2 می‌باشد. همچنین ساختار آن کمی اسیدی است.

تزریق دوز استاندارد و مجاز آنتی اسکالانت فلوکون 260 موجب کاهش PH آب میشود. بنابراین افزایش حلالیت کربنات کلسیم و رفع گرفتگی فیلتر ممبران را در پی دارد. این نوع از آنتی اسکالانت تا حدود زیادی از ایجاد تمامی رسوبات حاوی کربنات، سولفات و فلوراید ممانعت می‌کند. استفاده از آنتی اسکالانت فلوکون 260 در سیستم اسمز معکوس بسیار بیشتر از سایر ضد رسوب‌ها می‌باشد.

دوز تزریق در آنتی اسکالانت آویستا

این نوع از آنتی اسکالانت از ایجاد تمامی رسوبات آلی و معدنی از قبیل کربنات کلسیم، سولفات کلسیم، سولفات باریم، فلوراید کلسیم، سولفات استرانسیوم و رسوبات سیلیس ممانعت می‌کند. آنتی اسکالانت آویستا با توجه به شکل ماهوی مواد ساختاری خود با انواع مختلف مواد ارگانیک کاملاً سازگار است. همچنین در دوزهای تزریق پایین نیز عملکرد خوبی از خود نشان داده است.

ساختار و ترکیب شیمیایی آنتی اسکالانت آویستا مدل 5300 مشابه فلوکون 260 می‌باشد. استفاده از آن، به صورت خالص در سیستم تصفیه آب توصیه می‌گردد. در صورت نیاز به رقیق کردن این محصول، بهتر است ابتدا با تامین کننده محصول مشورت کنید.

آنتی اسکالانت آویستا مدل 5300 یک مایع کهربایی سبک با PH خالص در محدوده 5.5 تا 6.5 است. همچنین با هر نسبت در آب خوراک محلول است. آنتی اسکالانت مدل 5300 به دلیل فرمولاسیون خاص خود در ممانعت از رسوبات معدنی و آلی بسیار موثر است. استفاده از این آنتی اسکالانت در دستگاه اسمز معکوس دریایی و آب آشامیدنی شهری از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه است. دوز دقیق تزریق آنتی اسکالانت آویستا را با استفاده از نرم افزار مخصوص این شرکت به نام Avista Advisor محاسبه می‌شود.

دوز تزریق در آنتی اسکالانت جنسیس

این نوع از آنتی اسکالانت یک محلول خنثی و دارای اسید فسفونیک است. در ترکیبات ساختاری آنتی اسکالانت جنسیس از مواد غیر سمی استفاده شده است. این ضد رسوب به صورت مایع با PH در محدوده 9.8 الی 10.2 می‌باشد. ساختار ترکیباتی آنتی اسکالانت جنسیس از یک ضد رسوب فسفاته غلیظ تشکیل شده است. همچنین از تشکیل اکثر رسوبات معدنی مانند کربنات و سولفات و فلزات سه ظرفیتی مانند آهن، آلومینیوم و منگنز بر روی سطح فیلتر ممبران ممانعت می‌کند. ترکیبات تشکیل دهنده آنتی اسکالانت جنسیس با کلیه لوله‌های کربن استیل و مواد مشابه کاملا سازگار است.

میزان مجاز دوز تزریق این آنتی اسکالانت در سیستم اسمز معکوس معمولا بین 0.5 الی 1 ppm می باشد و طبق گواهینامه استاندارد NSF این ضد رسوب می بایست در غلظت های کمتر از 5ppm استفاده شود. از آنجایی که همانند سایر مواد ضد رسوب ممبران، تزریق دوز دقیق آنتی اسکالانت جنسیس در سیستم بسیار حائز اهمیت است، میزان دقیق آن را با استفاده از نرم افزار اختصاصی Genesys Membrane Master محاسبه می‌شود.

 از دیگر کاربردهای مهم این نوع از آنتی اسکالانت، استفاده از آن برای بازیابی آب نمک یا کاستن از PH آب خام است، حتی اگر PH آب با تزریق اسید کاهش نیافته باشد. آنتی اسکالانت جنسیس با انواع فیلترهای ممبران سازگار بوده و برای استفاده در آب‌های شور و آب دریا مناسب است. 

سوالات متداول

محیط مناسب برای نگهداری از آنتی اسکالانت چگونه است؟

محیط خشک و تاریک و همچنین در دمای متعادل یک محیط مناسب برای نگهداری از آنتی اسکالانت است.

ظروف نگهداری از آنتی اسکالانت چگونه است؟

بهتر است آنتی اسکالانت در ظروف در بسته از جنس پلاستیک یا پلی اتیلن نگهداری شود.

چه مواردی از خاصیت موثر آنتی اسکالانت می‌کاهد؟

از نگهداری آنتی اسکالانت‌های اسیدی در مجاورت مواد قلیایی باید اجتناب کرد. زیرا واکنش بین آنها از خاصیت و ویژگی‌های موثر آنتی اسکالانت می‌کاهد.

5/5 - (6 امتیاز)

2 دیدگاه در “میزان تزریق آنتی اسکالانت

  1. آواتار ستاره حمیدی ستاره حمیدی گفت:

    سلام اگر آنالیز آب را بفرستم شما میتونید مقدار مجاز را بسنجید؟

    1. بله کارشناس فنی بازرگانی اسپوتا طبق آنالیز شما مقدار مجاز آنتی اسکالانت را محاسبه میکند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات اخیر

درباره ما

شرکت اسپوتا با چندین سال سابقه در زمینه ی ساخت و مونتاژ تجهیزات صنعتی ، عرضه محصولات و مواد تصفیه آب و فاضلاب ، مواد شیمیایی و اسید های صنایع غذایی همراه با تیم مجرب در زمینه فنی و بازرگانی درجهت در جریان ساخت ، هفت روز هفته و 24 ساعته اعلام آمادگی می کند.