فهرست مطالب
فرق فرمالین و فرمالدهید
در بیان فرق فرمالین و فرمالدهید (The difference between formalin and formaldehyde) باید بگوییم فرمالین یک ماده شیمیایی پرمصرف و پرکاربرد است. این ماده با چندین نام مترادف از جمله فرمالدئید و یا متانال، متیلن اکسید، فرم آلدهید، فرمل و متیلن گلایکول، پارا فرم آلدهید، کربونیل هیدرید و متیل آلدهید شناخته میشود.
فرمالدهید نیز با ساختار گازی کوچکترین آلدهید محسوب میشود. ینی در بیان فرق فرمالین و فرمالدهید باید گفت که فرمالین و فرمالدهید هر دو به دلیل واحد بودن ترکیبات توسط یک فرمول شیمیایی (CH2O) تعریف میشوند. در واقع فرمالین (نام رایج و متداول) فرم مایع گاز فرمالدهید است. این گاز از قابلیت انحلالپذیری بسیار بالایی برخوردار است. بهسادگی به شکل مایع درآمده و نوع محلولی خود را خلق میکند.
در علم شیمی به این گاز فرمالدهید نام دادهاند. بنابراین این اسم نام علمی بهشمار میآید. اما فرمالین به نام یک برند اطلاق میشود. این محلول شیمیایی بیشتر عنوان برند خود را در بازار به یدک میکشد. تفاوت دیگری نیز مابین فرمالین و فرمالدهید وجود دارد. گاز فرمالدهید از یک ماده تشکیل شده است. اما محلول (مایع) فرمالین از چند ماده به وجود آمده است.
برای بررسی و خرید فرمالین بازرگانی اسپوتا کلیک کنید
پس از حل کردن گاز فرمالدهید در آب 10 الی 15 درصد متانول به محلول میافزایند. متانول نقش پایدار کننده را ایفا میکند. این امر مانع از فرآیند پلیمریزه شدن فرمالدهید میشود. لذا از ایجاد پارافرمالدهید (پلی اکسی متیلن) ممانعت به عمل میآید. بطور خلاصه محلول فرمالدهید (سیر شده) که مشمول خلوص 37 درصد وزنی یا 40 درصد حجمی گاز فرمالدهید است فرمالین نامیده میشود.
فرمالین در انواع گوناگون
تریاکسان | ترکیب تریاکسان شکل جامد دارد. سفید رنگ است. قابلیت انحلالپذیری در حلالهای آلی بدون فرآیند تجزیه را دارد. در عین حال یک تریمر حلقوی پایدار فرمالدئید بهشمار میآید. |
پارافرمالدهید | ترکیب پارافرمالدهید شکل جامد دارد. سفید رنگ است. قابلیت انحلال در قسمت کثیری از حلالها را ندارد. پارافرمالدهید شکل رایج فرمالدهید جهت مصارف متنوع صنعتی سنتز میگردد. |
متاندیول | ترکیب متاندیول به نسبت شرایط محیطی مانند دما و برخی عوامل دیگر همانند غلظت با الیگومرهای گوناگون در حالت تعادل موجود است. |
تذکر: با توجه به تمام خصوصیات این ماده شیمیایی هرگز از مضرات فرمالین برای انسان غافل نشوید
فرق گاز فرمالدهید با گازهای نجیب
کنش و طریقه گاز فرمالدهید با رفتار گازهای نجیب کاملاً مغایرت دارد. گاز فرمالدهید تحت شرایطی مانند دمای بسیار پایین و یا فشار زیاد توانمندی ترکیب با اکسیژن را دارا است. به هنگام واکنش با اکسیژن، اکسید شده و ماده شیمیایی اسید فرمیک را تولید میکند. به همین سبب توصیه شده محلول فرمالین یا سایر محلولهای تولید شده از گاز فرمالدهید در ظروف در بسته نگهداری شوند. این طرز نگهداری از امکان نفوذ هوا به آنها جلوگیری میکند. بنابراین از ایجاد خطرات احتمالی پیشگیری شده است.
برای مطالعه بیشتر در زمینه ماده فرمالدهید از منبع خارجی کلیک کنید : wikipedia
کدام مواد نگهدارنده فرمالدهید تولید میکنند؟
- سدیم هیدروکسی متیل گلیسینات (Sodium Hydroxymethylglycinate)
- بنزیل همیفرمال (Benzylhemiformal)
- دیازو لیدینیل اوره(Diazolidinyl Urea)
- 3 دیاکسان (3-dioxane) نیترو 1(nitro-1)، برومو 5 (5-Bromo)
- برومو 2 (2-bromo)، نیتروپروپان 1 (nitropropane1)، دیول 3 (3 diol)
- کوانترنیوم 15 (Quaternium 15)
روشهای تولید فرمالدهید
فرمالین در وهله اول بصورت طبیعی و در موقعیت دیگر بصورت صنعتی تولید میشود.
- در این روش اگر ترکیبات حاوی کربن به شکل ناقص و نیمه بسوزند گازی با بوی مشام آزار از این فرآیند متصاعد میشود. این گاز فرمالدهید (فرمالدئید) نام دارد.
- در روش بعدی تولید این ماده کاملا بصورت اتفاقی صورت میپذیرد. حاصل افتادن حریق در جنگلها و آتش گرفتن چوب درختان تولید فرمالدهید است.
- دود حاصل از اشتعال دخانیات حاوی فرمالدئید است.
- دود خروجی اگزوز با گاز فرمالدهید همراه است.
- هنگامیکه اکسیژن با متان و یا سایر هیدروکربنها ترکیب شده و واکنش انجام میپذیرد فرمالدهید به وجود میآید. نورخورشید سبب این واکنش است.
- برخی از هیدروکربنها طی فرآیند متابولیسمی فرمالین تولید میکنند.
روش صنعتی تولید فرمالدهید
در این روش از متانول و اکسید کردن کاتالیزور مولیبدن با اکسید آهن یا نقره فلزی فرمالدهید (فرمالدئید) تولید میکنند. تنها تفاوت بین این دو کاتالیزور مربوط به دما میشود.
فرمالدهید مو چیست؟
در حوزه صنایع آرایشی و بهداشتی محصولی بر پایه فرمالدهید (فرمالدئید) تولید شده است که با نام محلول صافی مو شناخته میشود. این محصول در عین کاربرد در مقاصد زیبایی عوارضی را متوجه مصرف کننده و همچنین آراینده میکند. عوارض این محصول که به هنگام مصرف گاز فرمالدهید از خود آزاد میکند به حدی است که مصرف آن برای بانوان باردار پرخطر محسوب شده است. اگر متخصصین زیبایی و همچنین زیباجویان در معرض مداوم و طولانی مدت گاز فرمالدهید متصاعد شده از محلول صافی قرار بگیرند دچار اختلالات و التهابات ناشی از این گاز میشوند. این گاز منجر به تحریک دستگاه تنفسی و بینایی و حساسیتهای پوستی میشود.
قرص فرمالدهید
در مراکز درمانی و بهداشتی از قرص فرمالین به میزان گسترده استفاده میشود. از این قرص در مقاصد استریل کردن اتاق عمل و استریلیزه کردن تجهیزات پزشکی و سایر وسایل موجود در بیمارستانها، کلینیکها و درمانگاهها استفاده میشود. در عملیات چشم پزشکی به عنوان ضد انعقاد پروبیوتیکهای کریوپکسی (ضدعفونی کننده کف و سطح)، کراتوم تیز، چاقو و تیغه ی هلال و بطور کلی همه ابزارهای تیزی بکار میرود. قرص فرمالین یک ماده با قابلیت و توانمندی ضدعفونی کردن (باکتری اسید)، سلول های توبرکولوزی، ویروسید، قارچ کش و اسپری کاید است.
برای آشنایی بیشتر با کاربرد فرمالین در پزشکی این مقاله را مطالعه نمایید.
بازرگانی اسپوتا
کاربردهای فرمالین
- در تولید مواد منفجره مصرف دارد.
- در ساخت نئوپان روکشدار و ورقهای MDF کاربرد دارد.
- به عنوان منومر در تولید پلیمرهای آمینو پلاست نقش دارد.
- ماده اولیه اصلی در تولید هگزامین به شمار میآید.
- ساخت اسفنجهای قالبگیری شده توسط این ماده ممکن میشود.
- به عنوان رزینهای چسبناک برای تولید تخته سه لایی استفاده میشود.
- از واکنش فرمالین با فنل، اوره و ملامین رزینهای فرمالین ساخته میشود.
- یک محلول ضد عفونی کننده برای از بین بردن باکتریها حتی در مرغداری محسوب میشود.
- مادهایی موثر جهت نگهداری از نمونه های بیولوژیکی است.
برای آشنایی با کاربرد فرمالین در مرغداری کلیک کنید
مهمترین و پرکاربردترین بخش استفاده از این ماده، تولید پلیمر با کمک فرمالین در آزمایشگاه است. پلیمرها مصارف فراوانی در صنعت دارند فرمالین از جمله مواد اولیه بهشمار میآید که در تولید پلیمر نقش دارد. البته این ماده در صنایع گوناگون کاربرد دارد. بطور مثال چسبسازی، صنایع خودرو و داروسازی و … را میتوان نام برد. بطور خلاصه وار به چند مورد در ذیل اشاره میشود:
جمع بندی فرق فرمالین و فرمالدهید
ظاهر اصلی فرمالدهید یک گاز است. اغلب افراد فرمالدهید را با فرم یک مایع میشناسند. این مایع در حقیقت ترکیبی از گاز و آب و گاز فرمالدهید است. رایجترین خلوص و غلظت این ماده، فرمالین 37 درصد است. محتویات این محلول تا 100 میلی لیتر شامل 37 گرم گاز فرمالده
ید است. پروسه پلیمریزه بر روی محلول فرمالدهید انجام میپذیرد. برای مهار و جلوگیری از پلیمریزاسیون این محلول بایستی 10 تا 15 درصد الکل متیل به آن افزوده شود. متیل الکل سبب میشود ماده فرمالین به عنوان مخالف فرمالدهید شناخته شود.